”2020 blev ett städ- och preppår”

Läsvärt

Johanna Tüll, Executive Assistant på PostNord, ser tillbaka på 2020 och konstaterar att pandemin fick fart på en rad interna förändringsprocesser.
­
Hela coronasituationen satte EA-rollen på sin spets, säger hon.

Mannen har diskbråck, sonen är magsjuk, hon har förberedelser att göra inför revisionskommittén, ersättningskommittén, koncernstyrelsen och möte i koncernledningen…snart är det dags att rusa hem till maken och sonen som båda behöver hennes hjälp. Men först hinner hon med en kort intervju.

– Det är därför jag är Executive Assistant. Jag gillar när det händer grejer och det kan till och med vara roligt när det blir små katastrofer på jobbet som ska lösas, säger Johanna Tüll som har varit EA på PostNord sedan hösten 2019.

Hon var även EA och VD-assistent på PostNord 2012–2017 men som hon uttrycker det behövde hon komma ut från den stora fyrkantiga boxen. Hon sökte sig därifrån och började som VD-assistent på det lite mindre finskägda HKScan Sweden. Det var en rolig och lärorik period men 2019 blev hon tillbakarekryterad till PostNord där hon nu jobbar för två chefer som leder varsin stor gruppfunktion, Group CFO och General Counsel/Head of Group Legal & Staff.

Det var mycket som behövde förändras när Johanna Tüll klev in i rollen för andra gången – och på grund av pandemin har allt gått med rasande fart.

– Hela coronasituationen satte EA-rollen på sin spets. Vi var tvungna att förändra mycket på kort tid och vi har tagit stora kliv på flera områden, till exempel fick digitaliseringsprocessen en väldig skjuts framåt, berättar hon.

När alla möten plötsligt började äga rum via Teams frigjordes också tid för annat.

– När några arbetsuppgifter försvann som att till exempel boka resor kunde jag ägna mig åt olika städprojekt som att standardisera, bygga nya mallar och strukturer. Det blev också ett preppår då det fanns tid att planera inför framtiden, rensa lite men också reflektera, säger Johanna Tüll.

Det hon saknar är så klart de dagliga mötena med arbetskamraterna. Hon och VD-assistenten som hon delar rum med är mestadels på plats när cheferna är det. Ibland behöver de gå omlott då det råder strikta förhållningsregler för att få vara på kontoret. För att få ny kraft i arbetet söker hon ofta inspiration utanför Sverige.

– När jag känner mig tom på energi googlar jag runt för att jag vill lära mig nytt och få tips. Det finns till exempel bra sajter och nätverk i USA, Australien och England där EA-rollen ser lite annorlunda ut. På Linkedin är jag också inne en del, avslutar hon.

The Pace guide till Executive Assistants

Johannas inspirationstips: 

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../