Hitta rätt administrativ personal genom digital rekrytering

Läsvärt

Det blir allt vanligare att tillämpa en helt digital rekryteringsprocess då det är tydligt att vi kommer fortsätta att arbeta mer remote i framtiden. Det kan öka effektiviteten och är idag lätt att åstadkomma med små medel.

Vad inkluderas i en digital rekrytering?

En digital rekrytering är kort och gott en rekryteringsprocess som sköts digitalt i så stor utsträckning som möjligt – från urval till onboarding. Digital rekrytering är mer aktuellt än någonsin då vi under en längre period nu inte haft möjlighet att mötas fysiskt och därmed behövt hitta andra smarta lösningar. 

Vilka fördelar finns med digital rekrytering? 

  • Du sparar värdefull tid eftersom du inte behöver lägga lika mycket tid på administration.
  • Kandidaten sparar också tid då hen inte behöver komma ut till er.
  • En fördomsfri rekryteringsprocess blir lättare att säkerställa då irrelevanta faktorer som magkänsla inte kommer spela in.
  • Att referenstagningen är digital ger en ökad svarskvalitet och snabbare process.
  • Använder du digitala processer tidigt samlar du in värdefull information som kan hjälpa dig i utformning av kravprofil och urvalsfrågor. 

Läs vidare och lär dig mer i vårt inlägg 6 steg till lyckad rekrytering

3 digitala rekryteringstips från Google Stockholm 

För vår guide om digital onboarding tog vi hjälp av Nicole Nordqvist som arbetar som Tech Site Lead ABP på Google. Förutom att stötta Stockholms Tech Site Lead, är Nicole Nordqvist involverad i rekryteringen av andra ABP:s. En Administrative Business Partner (ABP) liknar en Executive Assistant, men på Google har man valt en annan titel då rollen faktiskt agerar partner till chefen de arbetar för. Här tipsar Nicole om hur du lyckas med digital rekrytering av ABP:s.

Onboarda som Google - så skapar du framgångsrik digital onboarding

1. En “blind” urvalsprocess stärker opartiskhet

För att det ska vara så rättvist som möjligt använder sig Google av en “blind urvalsprocess”. Det innebär att namn och kön är dolt när någon skickar in en ansökan. Därmed blir alla rekryterare opartiska och kommer enbart kunna fokusera på kandidatens expertis och bortse från irrelevanta faktorer. 

2. Var inbjudande och tydlig i digitala intervjuer

I en digital intervju är det kanske ännu viktigare att få intervjupersonen att känna sig sedd. Du skapar lätt en inbjudande stämning när du på kontoret kan bjuda på kaffe och fråga hur personen tog sig till intervjun. Men det går att återskapa samma känsla även digitalt. Bara för att det är ett videosamtal innebär inte det att ni inte kan prata om hur personens vecka har sett ut exempelvis. Låt hen få berätta om sig själv och bli varm i kläderna.

3. Lokalisera och bemöt dina fördomar

Nicole Nordqvists främsta tips är att jobba med sina fördomar och partiskhet. Alla har olika fördomar, och väldigt ofta är du inte ens medveten om vilka de är. Det första steget är att hitta dessa och bli medveten om dem. Vad är det för tankar som först dyker upp? Hur kan du utmana och bemöta dessa? För hur ska du på bästa sätt kunna bemöta en person om du går in i processen med fördomar du inte ens är medveten om och har definierat? 

 

På The Pace är vi specialister på på rekrytering av administrativa tjänster. Vi siktar hela tiden på att bli bättre och nyttjar olika metoder för att säkerställa att vår rekryteringsprocess är rättvis och fri från fördomar. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med rekrytering.

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../