Det har aldrig varit så coolt att vara EA som det är idag

Läsvärt

Exekutiva assistenter är hetare än någonsin. I slutet av 90-talet ansågs rollen vara rätt mossig, då verkade en EA i det dolda, men så är det inte längre.

Marie Bodén, affärsområdeschef på The Pace och med 20 års erfarenhet av roller inom Business Administration berättar hur mycket som har förändrats i EA-rollen bara de senaste åren.

– Det har aldrig varit så coolt att vara EA som det är nu. En EA är högra armen till vd, hen driver stora projekt, står för all kommunikation och kan vara en inkörsport till andra yrken, säger Marie Bodén.

Men var är männen? Det är fortfarande nästan bara kvinnor som arbetar som exekutiva assistenter.

– Vi har en stor uppgift att locka männen till yrkesrollen. Bilden av den klassiska kvinnliga sekreteraren lever tyvärr kvar hos många. Men idag ingår ju styrelsearbete och ofta kallas en EA för korridorens dolda makthavare, de har ju insyn i allt. Dessutom är det en cool yrkestitel, exekutiv assistent, vilket borde attrahera männen, fortsätter hon.

The Pace guide till Executive Assistants

Det som efterfrågas i yrkesrollen är kompetens i digitala verktyg och språk. Akademisk utbildning är också en viktig grund att stå på.

– Sedan är det så klart viktigt att vd: n känner att hen klickar med sin EA. Det krävs smidighet och integritet och förmåga att bygga nätverk med assistenter på andra företag, nätverk som vd: n kan ha nytta av. EA-rollen är helt enkelt affärsinriktad.

Det finns de som är oroliga för att robotar ska ta över många av EA: sysslor, men det tror inte Marie Bodén.

– Den här rollen är alldeles för oförutsägbar och svår att ersätta med en robot. En robot kan göra enklare sysslor men det är bara bra för då frigörs ju tid till mer komplicerade uppgifter.

För att uppmärksamma yrkesroller inom Business Administration arrangerar The Pace för andra året i rad Administration Day den 22 april 2020.

– Det här är så galet roligt! Första året var vi på Playhouse Teater i Stockholm men nästa år gör vi en ännu större satsning och är på Scalateatern där det bara på parkett finns plats för 400 personer. Vi har ett jättebra program som kommer att lyfta och inspirera den här viktiga yrkeskåren. Vi har redan släppt biljetterna och fått in bokningar – så kul, säger Marie Bodén.

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../