Dumsnålt att skippa assistenten

Läsvärt

Anette Mattsson har 20 års erfarenhet som chef och ledare och är sedan åtta år VD för Film Capital Stockholm. Hennes erfarenhet är att man som kvinnlig chef eller VD ofta faller på eget grepp.
– Det är så lätt att som kvinna tro att man ska sköta allting själv, säger hon.

Det pratas mycket om jämställdhet i ledningsgrupper och styrelserum, men som kvinnlig chef eller VD är det lätt att ta på sig för mycket. Kanske spelar den kvinnliga simultanförmågan in, att leda och fördela, lägga strategier och samtidigt ta hand om den löpande administrationen är väl ingen konst…

Anette Mattsson har reflekterat en hel del över det här och hon har känt att hon ibland har fallit på eget grepp.

– Jag sköter mycket administration i min VD-roll och är väl dessutom rätt bra på det. Men det är så synd, för en assisterande person kan ibland vara avgörande, säger hon.

Att det förhåller sig så här tror hon beror både på att kvinnor förväntas leverera mer än män i chefsposition och att det är en ekonomisk fråga. Hon har själv, som hon uttrycker det, snålat och inte unnat sig en assistent.

– Men sparar vi verkligen på rätt ställen då? Som VD behöver du fokusera och lägga energi på rätt saker. Man blir ju inte ledare för att man är proffs på administration. Fundera på vad du kan delegera som VD och sätt ett värde på det. På så sätt visar du hur du drar in pengar som täcker en assistent.

Anette Mattsson lyfter också vikten av att gå två representanter på möten, något som kanske är extra viktigt som kvinna menar hon.

– Vi ska inte gå ensamma på viktiga möten. En ska hålla i klubban och sälja och den andra ska notera vad som händer och föra anteckningar. Man får också en helt annan pondus och respekt om man är två, särskilt som kvinna.

Anette Mattsson tycker att det här är en viktig fråga att diskutera i ledningsgrupperna.

– Allt kan inte göras av VD och VD är inte bäst på allt. Se till att fördela resurserna där de gör mest nytta, avslutar hon.

 

Text: Katarina Sand

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../