Klicket viktigare än erfarenheten

Läsvärt

Fredrika Nilsson bestämde sig redan som 25-åring för en yrkeskarriär som Executive Assistant. Något hon inte har ångrat då hon hela tiden ser nya utvecklingsområden.
– Min uppmaning till alla är att våga söka jobben du inte tror att du är kvalificerad för, säger hon.

Direkt efter gymnasiet började Fredrika Nilsson läsa på Handelshögskolan i Stockholm. Men skoltrött som hon var läste hon bara en termin och började söka jobb istället. Hon blev ekonomiassistent i Melanderkoncernen och jobbade med administration på ett gym där hon även stöttade ägarna i allehanda uppgifter. Hon var helt klart inne på rätt väg, ett administrativt yrke lockade.

– Jag pratade en hel del med min mamma om vilken yrkesväg jag skulle gå. Den stora frågan var, skulle jag kunna göra en karriärresa i ett administrativt yrke? Fanns det utvecklingsmöjligheter? Bilden av sekreteraren var ju att koka kaffe, säger hon och ler.

Hon började söka runt bland de stora företagen, hörde sig för hur de var organiserade och insåg att som Executive assistant är man i hög grad involverad i organisationen. Nu ville hon testa en assistentroll och sökte flera jobb på stora företag.

– I den vevan fick jag kontakt med Marie Bodén på The Pace som såg potential i mig. Jag blev Pace-konsult och fick uppdrag på Morgan Stanley på 1,5 år. Där fick jag jobba mot hela världen och blev varse bredden i assistentrollen.

Men för att växa inom företaget krävdes en flytt till London vilket inte lockade. Hon började söka nytt jobb och hittade en annons från ett internationellt managementbolag på Linkedin.

– Egentligen var jag underkvalificerad, både när det gällde kompetens och erfarenhet. Men ingen minns en fegis! Men oj vad rätt det blev. Jag var yngst när jag kom och är fortfarande ung i teamet. De såg något i mig och det har gått jättebra, berättar Fredrika.

The Pace guide till Executive Assistants

Hon assisterar tio personer och är som hon uttrycker det i deras liv hela tiden. Hon har koll på det mesta, är en gatekeeper och har blivit en person som många anförtror sig till.

– Det gäller att visa framfötterna och ta för sig och ta tag i sånt som intresserar en. När coronan kom ville jag till exempel bli proffs på att hålla virtuella möten. Men så klart har den här självsäkerheten vuxit fram efter hand. I början vågade jag inte fatta några beslut själv, säger hon.

Ett medskick hon vill ge är att våga söka den där assistentrollen som man inte har rätt kvalifikationer för enligt annonsen.

– Det är så mycket personkemi i den här branschen. Du ska klicka med den du ska jobba tight med, det är viktigare än någonting annat, avslutar hon.

 

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../