Så blev Therese ambassadör för nya jobbet innan hon ens börjat

Läsvärt

Genom en lyckad pre-boarding och engagerade kollegor blev Therese varumärkesambassadör för nya jobbet hos oss på The Pace redan innan hon gjort sin första arbetsdag. Inte nog med att Therese gör ett kanonjobb. Hennes positiva inställning sprider sig till hennes nätverk och bidrar till att göra The Pace till ett starkare varumärke som attraherar både kunder, kandidater och kollegor.

pre-boarding
Therese Galvez – Talent Acquisition Specialist

Undersökningar visar att 84% litar mer på rekommendationer av vänner, familj och kollegor än andra typer av marknadsföring och 51% av jobbsökande undersöker arbetsgivare genom att prata med anställda. När Therese skulle börja sitt nya jobb som Talent Aquisition Specialist på Wise Professionals och The Pace, vårt affärsområde inom Business Administration, fick hon först genomgå en så kallad pre-boarding.

– Inte för att jag någonsin tvekade, men då förstod jag att jag valt helt rätt arbetsgivare. När jag fick det härliga samtalet om att jobbet var mitt blev jag bjuden till kontoret för att skriva på papper. Det var ett avslappnat och positivt möte där jag inte bara fick mitt kontrakt, utan ett hållbart välkomst-kit och en kulturbok som jag kunde läsa och arbeta i för att sätta mig in i den kultur och de värderingar som finns i företaget. Framförallt fick jag mycket information som gjorde att jag såklart längtade till att jag skulle börja, men också att jag kände mig trygg inför mitt möte med min framtida arbetsplats, säger Therese.

Inbjudan till roliga aktiviteter

Hon fick ta emot ett schema med information om vad som skulle hända internt fram tills hon började och under de första veckorna. På mötet gick Therese och hennes nya chef också igenom hela första veckan, och hon fick information om kulturbärande aktiviteter hos Wise som inspirationsfrukostar, hälsoinitiativ och after works.

– Jag blev också inbjuden till den kick-off som skulle vara i samband med att jag skulle börja, vilket även gjorde att jag fick möjligheten att lära känna mina blivande kollegor på ett lättsamt sätt. I samband med det fick jag info om vad vi brukar ha på oss, och hur vi brukar göra på våra kick-offer så att jag inte skulle känna mig osäker.

Blev ambassadör direkt

Samma dag gick Therese på en middag med sina vänner där hon berättade om sin positiva upplevelse av sin nya arbetsgivare. Det är precis dit vi på The Pace vill komma, och det slutar inte där. Pre-boarding är ett starkt verktyg för att både introducera, motivera och behålla medarbetare. Men det är också viktigt att tänka på att den känsla som förmedlas i den tidiga fasen måste underhållas. Att de löften som ges hålls. I Therese fall bekräftades känslan av det stora engagemanget från hennes blivande kollegor.

– Några dagar senare hade jag många kontaktförfrågningar på LinkedIn, med personliga hälsningar om att man såg fram emot att träffa mig och välkomna mig på kick-offen. Det gav mig chansen att bekanta mig med mina blivande kollegor redan innan jag träffade dem, lära mig deras namn samt vilka roller och kompetenser de har. Det blev ju så mycket lättare första gången jag träffade dem på riktigt!

Onboarda som Google - så skapar du framgångsrik digital onboarding

Fadder – en del av pre-boardingen

Therese tilldelades också en fadder som tog kontakt med henne under hennes första arbetsvecka. Therese fadder Jessica Andersson bjöd då in till en fika, där hon fick tips på interna filmer att titta på för att kunna ligga steget före och en försäkran om att hon redan nu kunde höra av sig till Jessica med alla möjliga typer av frågor.

När Therese dök upp på kontoret första arbetsdagen möttes hon av en plats med blommor och ett varmt välkomnande. Hon åt gemensam lunch med kollegor från olika affärsområden och fick gå en presentationsrunda runt hela huset.

Pre-boardingen blev en trygghet

– Den här pre-boardingen gjorde inte bara att jag kände mig trygg, välkommen och otroligt motiverad. När jag väl var på plats kände jag också att företaget verkligen matchade mina värderingar och att det här var en arbetsgivare jag gärna pratade om och lyfte som ett gott exempel i alla möjliga sammanhang. Jag skryter ofta om allt coolt och bra vi gör!

Enligt en undersökning av Jobvite slutar 32% sitt nya jobb inom en månad för att man upplever att rollen inte var det man förväntat sig eller att kulturen inte var som arbetsgivaren målat upp den. Därför är det viktigt att hålla en röd tråd från pre-boarding till onboarding och vidare in i alla kulturbärande aktiviteter, så att känslan speglar företagskulturen. Det är först då som medarbetare blir ambassadörer. Och det är ju just rekommendationer som gör att man väljer att handla av, eller söka sig till ett specifikt företag!

Upplev kraften i pre-boarding – tänk på det här

  • Skapa tillfällen för en nyanställd att komma i kontakt med och träffa kollegor redan innan första dagen
  • Kommunicera mellan avtalsskrivning och första dagen
  • Var tydlig med detaljer och förväntningar
  • Involvera flera medarbetare att välkomna en nyanställd

Therese var blown-away av sin egen pre-boarding, nu hjälper hon till med andras! Vill du veta mer om hur man lyckas med sin pre-boarding? Kontakta Therese Galvez eller någon av hennes kollegor, som du hittar här.

Läs mer

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur /../