Cookie Settings Our site uses cookies in order for the site to function properly and for your user experience to be even better. You can read more about them use and control their settings.
Skip to content

Yrkesguide: VD-assistent

Att arbeta som VD-assistent innebär stort ansvar och stora påverkansmöjligheter. Här går vi igenom vad en VD-assistent ansvarar för, vilken utbildning och bakgrund som krävs, lönenivå, framtidsutsikter samt vilka personliga egenskaper som är viktiga.

Vad gör en VD-assistent?

En virtuell assistent är för dig som vill lägga din tid på rätt saker. Du får hjälp av en van assistent som snabbt kan avlasta dig så att du kan få mer tid till annat. Det kan vara allt från löpande administration, reseplanering och kvittoredovi

VD-assistent är en avgörande och inflytelserik roll i många organisationer. Traditionellt har en VD-assistent haft stort fokus på administration och dokumentation, men rollen är numera bredare än så. Som VD-assistent arbetar du högt uppe i organisationen och befinner dig i händelsernas centrum. Du behöver ha stor insyn i och stor förståelse för affären och blir mer business partner än sekreterare. 

Arbetet innefattar förutom administrativt stöd även en stor del projektledning och formalia kring ledningsgruppsmöten och styrelsemöten. I vissa fall ska du kunna föra talan och ta beslut när VD inte är på plats. Rollen kan också kallas chefsassistent eller Executive Assistant.

Vanliga arbetsuppgifter

Vanliga arbetsuppgifter för en VD-assistent:

  • Koordinering och planering
  • Arrangemang av resor och möten
  • Ansvar för chefens kalender och tid
  • Mejlhantering
  • Protokoll och dokumentation
  • Ta fram presentationsmaterial
  • Administration av ledningsgrupps- och styrelsearbete
  • Driva projekt och planera event
  • Sammanställa och analysera material till rapporter
  • Utveckla rutiner

Lön – vad tjänar en VD-assistent?

Lönen för en VD-assistent varierar beroende på erfarenhet, bransch och geografi. Lönespannet kan röra sig mellan 40 000 kr och 60 000 kr per månad.

Utbildning till VD-assistent

Vilken utbildningsbakgrund som är relevant för en roll som VD-assistent beror på vilken bransch företaget verkar i samt vilket behov den specifika VD:n har. De allra flesta brukar efterfråga någon form av eftergymnasial utbildning. Tidigare kunde det vara sekreterarskolan men numera kan det vara minst lika relevant med utbildning inom till exempel marknad, sälj, ekonomi eller juridik. Det finns också yrkesutbildningar och kurser med inriktning VD-assistent och Executive Assistant. Det som dock är absolut viktigast är rätt personkemi mellan assistent och chef, och att ni tillsammans kan hitta fram ett arbetssätt som fungerar för båda parter.

Efterfrågade kunskaper hos en VD-assistent brukar vara mycket goda kunskaper i svenska och engelska, organisations- och affärskunskap, digital kompetens samt koll på de vanligaste systemen som Officepaketet, Google och Teams. Det kan vara meriterande att ha arbetat högt uppe i en organisation tidigare, för att ha kunskap om hur allt fungerar.

Framtid för en VD-assistent

Rollen som VD-assistent är under ständig utveckling och går mot ännu mer ansvar och mandat än tidigare. Det innebär fina utvecklingsmöjligheter för dig som vill skaffa dig erfarenhet av att till exempel driva projekt eller vara mer aktiv i affärsnära arbete. I många fall finns möjlighet att ta mer ansvar kopplat till hela ledningsgruppsarbetet eller att inrikta sig särskilt på till exempel internkommunikation eller ekonomi. Du har också möjlighet att söka dig till en viss bransch eller sikta in dig på internationellt arbete. 

Personliga egenskaper för att lyckas som VD-assistent

För att lyckas och trivas i rollen som VD-assistent är det avgörande med kommunikationsförmåga, servicekänsla, samarbetsförmåga och att kunna prioritera och prioritera om under press. Du behöver vara proaktiv, strukturerad, ansvarstagande och prestigelös, i kombination med en hög integritet. Som VD-assistent är det också otroligt viktigt att personkemin mellan dig och din chef fungerar. Ni behöver lära känna varandra, hitta en god kommunikation och skapa ett ömsesidigt förtroende.

Vill du arbeta som VD-assistent via The Pace?

Vi driver ett Executive Assistant-nätverk där yrkesverksamma och professionella personer i olika administrativa roller kan prata med varandra och utbyta erfarenheter. När du är redo för ditt nästa steg finns vi här som bollplank och för att matcha dig med rätt uppdrag. Här kan du se våra lediga jobb och registrera din profil.

Vill du rekrytera eller hyra en VD-assistent?

När du behöver en kunnig och driven VD-assistent till din verksamhet är vi på The Pace det självklara valet. Oavsett om du vill rekrytera eller hyra en VD-assistent har vi ett oöverträffligt nätverk till förfogande. Hör av dig till oss när du behöver hjälp med att hitta din nästa stjärna!

Let’s talk!

Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!

Bli inspirerad

Ta del av mer inspiration
Guide

Den stora titelguiden

I den här guiden vill vi ge en överblick över olika roller inom administration, och samtidigt visa vilka fantastiska värden de bidrar med.
Blogg

Vad gör alla Office Managers när ingen är kontoret?

När många verksamheter gått över till att arbeta delvis eller nästan helt på distans minskar behovet av en Office Manager. Det blir färre personer att ta hand om på kontoret och inte lika mycket praktiskt att ta hand om i lokalerna. Rollen blir till stor del överflödig. Eller? Tvärtom säger vi! Det är nu det blir extra viktigt med en nyckelroll som skapar förutsättningar för värdefulla möten.
Success Story

“Att vara logistikdrottning är inte hållbart i längden”

Sales Only, Nordens största aktör inom säljrekrytering, drabbades hårt av pandemin. På kort tid tappade de en stor del av sina affärer och tvingades ställa om. Detta till trots blev 2020 ett av de mest lönsamma åren hittills, men det kostade på.– I slutet av 2021 kände jag att jag inte räckte till. Allt var viktigt och bråttom och jag hade svårt att sortera och började glömma saker, säger Jenny Berge, vd för Sales Only.
Success Story

“Mycket leverans och lite snack”

Anna Lundell är stabschef på LRF och rekryterade nyligen en Executive Assistant via The Pace.– Det var en otroligt positiv rekrytering som både var snabb och smidig, säger hon.
Success Story

En VA-timme per dag gör stor skillnad

Andreas Cederlund är VD för Wise Professionals och anlitar sedan några månader en virtuell assistent (VA) för att kunna fokusera på det han är bäst på – och få bort tidstjuvar.– Jag ville också att upplevelsen av mig som VD skulle bli bättre och det är jag övertygad om att jag har lyckats med tack vare min VA, säger han.
Success Story

Riddarfjärden Ledarskap & Utveckling – Konsult inom Virtual Executive Assistant

En blandning av enkla och komplexa uppgifter med administrativt fokus. Det behovet hade Riddarfjärden Ledarskap & Utveckling som tog in en Virtual Executive Assistant på konsultbasis. På kort tid lyckades de effektivisera en rad administrativa uppgifter och frigöra tid så att medarbetarna kunde fokusera på mer prioriterade frågor.
Success Story

Rice – Rekrytering av Executive Assistant

Forskningsinstitutet Rise är ett starkt varumärke som bedriver oberoende och gränsöverskridande forskning i statlig regi. För Rise uppstod ett behov av att snabbt och effektivt fylla rollen för en Executive Assistant, samtidigt som de själva satt med mycket tighta kalendrar och ingen tid över för att rekrytera en ersättare.
Success Story

Gränges – Office Coordinator

Grängeskoncernen har expanderat rejält och behövde en person som kunde ansvara för trivseln på kontoret samt att kundbemötande och kontorsarbete kunde ske professionellt och effektivt. 
Success Story

Intervju med Lina Falk

Lina Falk kom in som konsult på The Pace och blev inhyrd på Tradera som VD-assistent och några år senare blev Lina fast anställd på Tradera som VD-assistent och kontorschef och trivdes väldigt bra. Idag jobbar hon som VD-assistent på ATEA då ett tillfälle kom upp och hon ville ta chansen att prova något annat. Även denna gång har Lina valt att gå in i rollen som konsult efter att ha varit fast anställd.
Success Story

Intervju med Susanne Bäck

Susanne Bäck är en erfaren Executive Assistant och gick in i rollen som konsult för ett så kallat hyrköp på BillerudKorsnäs. Ett hyrköp betyder att rollen som konsult omvandlas till en fast tjänst på företaget om båda parter är nöjda med varandra. Så var fallet med Susanne och BillerudKorsnäs – när konsultrollen skulle omvandlas efter sex månader så var det kärlek från båda parter.Susanne Bäck arbetar i dag på BillerudKorsnäs som Executive Assistant.
Success Story

Expressrekrytering till Comfort

Comforts mycket erfarna assistent skulle gå i pension, hur skulle de kunna ersätta henne? Personen behöver ha rätt kompetens och inställning för att kunna serva och supportera VD samt organisation på allra bästa sätt.  Dessutom gjorde tidsaspekten att en ”vanlig” rekryteringsprocess skulle ta för lång tid.
Guide

The Pace guide till Executive Assistants

En Executive Assistant idag gör mycket mer än att boka möten och hantera din kalender. Assistenten kan även fungera som en business partner och högra hand till exempelvis dig som VD. Få en inblick i hur ert samarbete tillsammans skulle kunna se ut.
Guide

Allt du behöver veta om att anlita en virtuell assistent

En virtuell assistent är perfekt att ta in när ett tight schema resulterat i att de administrativa sysslorna lagts på hög. Få en bättre inblick i hur ett samarbete tillsammans med en virtuell assistent kan läggas upp och fördelarna det medför!
Guide

Onboarda som Google – så skapar du framgångsrik digital onboardning

En digital onboardingprocess kan bli lika lyckad som en som inkluderar fysiska möten. Google som alltid ligger i framkant med ny teknik och tjänster har även en inspirerande digital onboardingprocess – här får du ta del av framgångsreceptet!
Blogg

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent eller virtual executive assistant kan bli en ovärderlig del av företaget – på distans. Läs om hur du skulle kunna dra nytta av en virtuell assistent!
Blogg

Vad gör en Executive Assistant?

En Executive Assistants arbete underlättar i grund och botten vardagen för en person i ledande position. Läs mer om den spännande rollen som är i konstant utveckling.
Blogg

Dessa 5 mjuka egenskaper bör du leta efter hos en Exekutiv assistent

En exekutiv assistent kommer in och tar hand om administrativa arbetsuppgifter som någon i ledningsgruppen behöver avlastning med. Utbildning och tidigare erfarenheter är viktiga men personkemin är ännu viktigare för ett gott samarbete. Se därför över vilka mjuka egenskaper personen bör ha för att passa in hos er.
Blogg

Att hyra en konsult skapar mervärde

Nu är vi några månader in i 2022 och det fullkomligt kokar på arbetsmarknaden. Företag lägger ut jobbannonser som aldrig förr, och rekryteringstakten är otroligt hög. En utmaning vi ser på arbetsmarknaden allt oftare är att efterfrågan är högre än utbudet. Det är definitivt kandidatens marknad just nu. Inom områden såsom IT och utveckling har kompetensbrist länge varit ett faktum, men nu börjar samma utmaning märkas av inom områden som ekonomi, marknad, HR och administration. Vi som företag behöver fundera kring hur vi bygger upp våra team. Permanenta rekryteringar är ju faktiskt inte den enda vägen att gå!
Event

Webbinarium | Så får du koll på Social Media Manager-rollen

Post

Fixa jobbet med din LinkedIn-profil!

Går du i ”jobb-bytar-tankar”? Eller vill du öppna dörrarna för nya karriärvägar, men har för lite tid för att leta efter spännande jobb? Då är det läge att uppdatera din LinkedIn-profil!
Ta del av mer inspiration